Kawowiec w doniczce – uprawa kawy w domu

Kawowiec to nie tylko roślina uprawna, ale również bardzo ciekawa, niezwykle efektowna roślina doniczkowa. Ma ona przepiękne błyszczące ciemnozielone liście i drobne białe pachnące kwiaty. Choć kawa nie cieszy się dużą popularnością w uprawie domowej, to nie jest ona trudna. Roślina doskonale czuje się w mieszkaniu i nie wymaga żadnych specjalnych zabiegów uprawowych.

Kawa najlepiej rośnie w umiarkowanej temperaturze i na stanowisku jasnym, ale nie z bezpośrednim promieniowaniem słonecznym. Lubi podłoże wilgotne, ale nie znosi przelewania. W mieszkaniu osiąga wysokość między 1 a 2 metry. Jest bardzo ozdobna, głównie ze względu na swoje lśniące liście i intensywnie czerwone owoce. Z jej uprawą poradzi sobie bez problemu nawet początkujący entuzjasta roślin egzotycznych. Dowiedz się więcej o uprawie kawy w warunkach domowych.

Kawa arabska – charakterystyka

Coffea arabica, czyli kawa arabska to osiągający w naturze do 5 metrów wysokości krzew z rodziny marzanowatych Rubiaceae. Pochodzi ona z Mozambiku, Etiopii i okolic Wielkich Jezior Afrykańskich.

kawowiec

Liście kawy wyrastają naprzylegle, są intensywnie zielone, skórzaste, mocno błyszczące, o lancetowatym kształcie i osiągają długość od 7 do 10 centymetrów.

Białe kwiaty mają zrosłopłatkową koronę z pięcioma ząbkami, wyrastają w kątach liści i są niepozorne, ale za to bardzo intensywnie pachną.
Owocem kawy jest mięsisty pestkowiec koloru ciemnoczerwonego, który zawiera dwa jednostronnie spłaszczone nasiona, które nazywamy nasionami kawy.

Kawa jest uprawiana w strefie międzyzwrotnikowej, głównie w Afryce oraz Ameryce Południowej. Kawowiec to roślina kwitnąca i owocująca niemalże przez cały rok. Uprawianych jest wiele odmian kawy.

Do najpopularniejszych zaliczamy:
– arabikę,
– mokkę,
– mirtę,
– laurinę,
– goiabę.

Kawa oprócz uprawy na plantacjach staje się również coraz bardziej cenioną rośliną ozdobną, ze względu na swoje bardzo dekoracyjne liście, czerwone ozdobne owoce oraz pachnące kwiaty. Jej uprawa w domu jest prosta, wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad, aby roślina czuła się w naszym mieszkaniu jak najlepiej.

Najważniejsze zasady upraw kawy w doniczce to:

1. Podłoże

Powinniśmy zapewnić roślinie lekko kwaśne, bardzo żyzne, ale jednocześnie lekkie i przepuszczalne podłoże. Jest to jeden z kluczowych czynników decydujących o prawidłowym wzroście rośliny. W źle dobranym podłożu kawa będzie rosła słabo, zacznie chorować i tracić liście.
Zdecydowanie najlepszym wyborem jest więc kupienie do uprawy kawy gotowego podłoża do cytrusów, które spełnia wszystkie wymagania tej rośliny. Znajdziemy je w większości sklepów ogrodniczych.

kawowiec w doniczce

2. Światło i temperatura

Kawowiec lubi stanowiska ciepłe i jasne, ale nie bezpośrednie promieniowanie słoneczne. Najlepsze miejsce dla kawy to parapet przy oknie wychodzącym na wschód lub zachód. Optymalna temperatura dla wzrostu rośliny waha się pomiędzy 20 a 25 stopni, ale nawet jeśli będzie odrobinę niższa, to roślina powinna dobrze sobie poradzić.
Pamiętajmy, że kawa jest bardzo wrażliwa na przeciągi, oraz na duże wahania temperatur, które mogą powodować zrzucanie liści.

3. Podlewanie

Podłoże w doniczce z kawą powinno być stale lekko wilgotne, ale nie zbyt mokre. Roślina bardzo nie lubi przelewania. Jeśli ma zbyt mokre podłoże może zacząć intensywnie zrzucać liście. Kawę podlewamy miękką wodą, wlewając ją bezpośrednio do doniczki, a je nadmiar po 15 minutach wylewamy z podstawka. W lecie roślina wymaga o wiele obfitszego podlewania niż zimą.
Kawowiec dobrze czuje się w dużej wilgotności powietrza, dlatego korzystne jest ustawienie rośliny w pobliżu nawilżacza powietrza, akwarium, lub ustawienie koło niej niewielkich naczyń z keramzytem zalanych odrobiną wody, która będzie parowała, tworząc korzystny dla kawy mikroklimat.

4. Rozmnażanie kawy

Oczywiście najłatwiej kupić już gotowe młode sadzonki kawy w doniczce. Wystarczy wtedy regularnie ją podlewać, zapewnić jej odpowiednią glebę i warunki cieple, a będzie świetnie rosła. Korzystne jest również delikatne przycinanie młodej rośliny, aby ładnie się rozkrzewiła.
Kawę można także wyhodować z nasion. Pamiętajmy, jednak, ze szybko tracą one zdolność kiełkowania, dlatego należy je wysiać od razu po zakupie. Kawa wysiana z nasion wyda pierwsze kwiaty po około 3-4 latach uprawy. Aby na roślinie zawiązały się owoce z nasionami, wskazane jest zapylenie kwiatów za pomocą pędzelka.
Nasiona kawy uzyskane w wyniku uprawy kawowca w doniczce, jak najbardziej nadają się do przyrządzenia kawy. Wystarczy, że dojrzałe owoce delikatnie zerwiemy z gałązek, otworzymy je, wyjmiemy nasiona i dokładnie oczyścimy z resztek miąższu i błonek. Następnie wystarczy już tylko prażyć nasiona kawy na patelni, aż do uzyskania ciemnobrązowego koloru i można zaparzyć z nich aromatyczny napój. Nie będzie on tak intensywny, jak ten z prażonej kawy kupionej w sklepie, ale również bardzo smaczny.